2min

Vanmorgen heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een inval gedaan bij de drie grootste telecomoperators van ons land, namelijk KPN, Vodafone en T-Mobile. De NMa noemt het zelf vooralsnog bedrijfsbezoeken, maar de reden van het bezoek is duidelijk: de NMa doet een onderzoek naar illegale prijsafspraken tussen de telco’s.

De NMa laat in een verklaring weten dat een onderzoek niet automatisch betekent dat de operators zich ook schuldig hebben gemaakt aan het maken van prijsafspraken. Gezien de recente geschiedenis ligt het voor de hand dat het onderzoek zich richt op het verhogen van de prijs van mobiel internet. Alle drie de providers besloten kort na elkaar om de prijzen flink op te schroeven en de datalimieten te verscherpen.

Of het onderzoek ook inderdaad daarover gaat, wilde de NMa niet bevestigen. De NMa wilde alleen melden dat er een onderzoek loopt en het vanmorgen bij de operators langs is geweest voor een bedrijfsbezoek. De NMa zal gedurende het onderzoek niet verder op de details in gaan tot het onderzoek volledig is afgerond.

Nieuwsuur meldt dat het contact heeft met twee klokkenluiders die de zaak aan het rollen hebben gebracht. Een van de klokkenluiders is een voormalig directeur van een van de drie operators en de andere persoon is nog steeds werkzaam bij een operator. Zij zouden in contact zijn gekomen met PVV-kamerlid Jhim van Bemmel die zelfstandig onderzoek doet naar de telecommarkt en op die manier zou ook de NMa en Nieuwsuur aan informatie zijn gekomen die hebben geleid tot een onderzoek en een inval vanochtend.

Het is niet de eerste keer dan de Nederlandse telecomoperators onder vuur liggen. In 2001 vormden de operators ook al een kartel door illegale prijsafspraken te maken. Ze zijn na een onderzoek van de NMa toen ook schuldig bevonden en hebben miljoenen euro’s boete moeten betalen. De grote vraag is nu of ze zich wederom schuldig hebben gemaakt en of de NMa dit kan bewijzen.