Diverse technologiebedrijven in Silicon Valley zijn ontstaan in een garage (denk bijvoorbeeld aan Apple). Maar het Amerikaanse bedrijf Blueseed wil het vele malen grootser aanpakken. Zij wil een tweede Silicon Valley creëren, drijvend op een boot voor de Californische kust.

De reden waarom de oprichters voor deze locatie kiezen is zeer eenvoudig: het ligt in internationale wateren waardoor de Amerikaanse immigratieregels niet van toepassing zijn. Volgens de oprichters zijn deze zeer streng waardoor veelbelovende en hoogopgeleide, buitenlandse ingenieurs niet aan de bak komen in Amerika. Dat is niet alleen een slechte ontwikkeling voor deze arbeiders, maar ook voor de verdere ontwikkeling van de technologiewereld.

Hoewel er wetgeving in de maak is om afgestudeerde buitenlandse studenten in de VS te houden, hebben de oprichters er weinig vertrouwen in dat dit een echte verandering teweeg zal brengen. In de praktijk gebeurt het al volop dat mensen op zee wonen en werken: denk maar aan mariniers, maar ook bijvoorbeeld mensen die op een cruiseschip of olieplatform werken.

Volgens de plannen is de boot groot genoeg om ongeveer duizend medewerkers te huisvesten. Deze zal 12 mijl (bijna 20 kilometer) van de San Fransisco Bay liggen, in internationale wateren. Met een kort boottochtje is de nieuwe high techcampus te bereiken. In noodgevallen kan een helikopter opstijgen en landen.

Critici beschouwen het initiatief als een publiciteitsstunt. In plaats van buitenlandse medewerkers aan een baan te helpen zouden de initiatiefnemers beter met Amerikanen zaken tot ontwikkeling kunnen brengen. "Het toont aan hoe lek onze immigratiewetgeving is", aldus criticasters.

Blueseed wil 10 tot 30 miljoen dollar ophalen om het plan te realiseren. Als alles volgens schema verloopt, kan het drijvende Silicon Valley eind 2013 werkelijkheid zijn.