Apple heeft wederom met succes een patentaanvraag afgerond. Wederom is het een patent dat kan gaan zorgen voor de nodige rechtszaken tussen de verschillende smartphone-fabrikanten. Apple heeft een patent gekregen op het gebruiken van apps terwijl je aan het bellen bent, zonder dat daarbij het gesprek wordt verbroken.

De patentaanvraag van Apple komt uit 2008 en is nu dus toegewezen. En hoewel er genoeg telefoons uit het verleden te noemen zijn waarmee je kon bellen en tegelijkertijd een applicatie kon openen, bijvoorbeeld het telefoonboek of berichteninbox, heeft Apple één belangrijk feit toegevoegd aan de patentaanvraag waardoor het patent is toegewezen.

Namelijk het bedienen van de telefoon met een vinger. Het patent is alleen van toepassing op smartphones met een touchscreen. De modellen van concurrenten die zijn uitgebracht voor de patentaanvraag moesten bedient worden met een stylus-pen of een fysieke knoppen.

Als we het patent ontleden staat er eigenlijk het volgende.

  1. Tijdens een telefoongesprek op een mobiel apparaat met een touchscreen,
  2. waarbij de userinterface wordt getoond, drukt de gebruiker op een menu knop of icoon.
  3. Het apparaat vervangt de telefooninterface door een menu met applicatie iconen, inclusief het telefoonicoon.
  4. De gebruiker kiest een app
  5. De app wordt opgestart zonder dat het telefoongesprek wordt verbroken. De interface toont ook een icoon om te schakelen naar de telefooninterface.
  6. De gebruiker kan met een vingerbeweging op het icoon terug schakelen naar de telefooninterface.

Op het eerste oog lijkt dit patent ook op veel concurrerende telefoons te worden geschonden, waaronder alle Android-smartphones. Het zal waarschijnlijk aan de advocaten en rechters zijn om te gaan bepalen of dat ook echt zo is. Het patent lijkt in elk geval nieuwe ammunitie in de juridische strijd tussen alle smartphone fabrikanten.