Apple heeft een patentaanvraag ingediend waarmee het een technologie beschrijft om telefoons op basis van verschillende factoren te laten bepalen of de eigenaar op een bepaald moment beschikbaar is om bijvoorbeeld te bellen.

Dergelijke status-updates kennen we al van bijvoorbeeld chatprogramma’s, maar daarbij is de status vrijwel alleen handmatig in te stellen. Apple wil op basis van verschillende factoren een telefoon de mogelijkheid geven om te bepalen of de eigenaar gebeld kan worden. Die status moet inzichtelijk zijn voor de contacten van die persoon, zodat zij weten wanneer het een geschikt moment is om te bellen.

Hoe vaak bel je iemand op als je steeds weer naar de voicemail wordt doorgestuurd? Misschien komt het doordat de gebruiker geen bereik heeft of zijn telefoon heeft uitgeschakeld. Apple’s beschreven technologie zorgt ervoor dat andere gebruikers dergelijke informatie kunnen inzien.

Apple beschrijft ook dat het systeem de voorkeuren van een gebruiker in acht kan nemen. Zo wordt bepaald welke informatie gedeeld kan worden en welke telefoontjes eventueel alsnog doorgelaten kunnen worden. Dit laatste heeft Apple al ingebouwd in het Do Not Disturb-systeem van iOS 6.

Zoals altijd bij patentaanvragen is het lang niet zeker dat de beschreven functies ooit in een apparaat gebouwd worden.