2min

Vorig jaar introduceerde Nokia enkele Lumia-toestellen die uitgerust zijn met Windows Phone 7. Zakenbank Morgan Stanley verwacht dat de Finse telecomfabrikant dit jaar zo’n 37 miljoen Windows Phone 7-smartphones zal verkopen door de populariteit van Microsofts besturingssysteem.

Door het geweldige design en technische specificaties van de Lumia-smartphones en de installatie van Windows Phone 7, belooft 2012 een topjaar te worden voor Nokia. Morgan Stanley voorspelt dat het Finse telecombedrijf dit jaar ruim 37 miljoen WP7-smartphones zal verkopen. Tevens voorspelt de zakenbank dat 2013 een fantastisch jaar zal worden voor de Finnen. Dan zullen er naar schatting meer dan 64 miljoen WP7-toestellen over de toonbank gaan.

Dit nieuws zal als muziek in de oren van Nokia klinken. De smartphone fabrikant heeft feitelijk zijn toekomst in de handen van Microsoft gelegd. Sebastiaan van Silfhout van Nokia Nederland zei vorig jaar oktober in een interview dat dit besturingssysteem een succes moet worden. "Er is geen weg meer terug, plan A is ook plan B."

Hoewel sommige analisten aanvankelijk voorzichtig positief waren over de Lumia-toestellen, denken ze dat de mobiele telefoons niet het tij kunnen keren voor Nokia. Ze zeggen dat de smartphones te laat op de markt zijn verschenen waardoor concurrenten zoals Apple, Samsung en HTC een grote voorsprong hebben behaald op de Finnen. Daarnaast heeft WP7 een marktaandeel van slechts 2 tot 3 procent. Charlie Kindel, een oud-topman bij de Windows Phone-afdeling, wijt dit aan de telecomoperators en smartphonefabrikanten. Zij willen niet aan de eisen van Microsoft voldoen.

Ontwikkelaars daarentegen zijn wel enthousiast over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Eind december bereikte de Windows Phone Marketplace de mijlpaal van 50.000 apps. Begin 2011 had de applicatiewinkel een beperkte omvang van niet meer dan 8000 apps. In een jaar tijd is het assortiment dus met een factor 6 gegroeid. Dat benadrukt het vertrouwen in het besturingssysteem. En dit is op zijn beurt weer goed nieuws voor Nokia.