2min

Nokia heeft de resultaten over het tweede kwartaal van 2012 bekendgemaakt. Opvallendste cijfers: het bedrijf verkocht veel meer Lumia-smartphones maar in totaal maar liefst 40 procent minder smartphones en het bedrijf draait wederom flink meer verlies dan vorig kwartaal.

Het goede nieuws voor Nokia is dat de Lumia-smartphones steeds beter beginnen te verkopen. Waar er in het laatste kwartaal van 2011 en het eerste kwartaal van 2012 slechts 1 miljoen Lumia-smartphones werden verkocht. Gingen er het afgelopen kwartaal maar liefst 4 miljoen Lumia-smartphones over de toonbank. Nokia geeft ook aan dat het verwacht dat de komst van Windows Phone 8 dit najaar ervoor zal zorgen dat het aantal verkochte Lumia-toestellen opnieuw flink zal stijgen.

Het minder goede nieuws is dat het totaal aantal verkochte smartphones, dus inclusief de Symbian smartphones en de MeeGo smartphone van Nokia, is gedaald met 40 procent. Van 16,7 smartphones een jaar geleden naar 10,2 miljoen nu. Het aantal verkochte feature phones steeg licht naar 73,5 miljoen exemplaren ten opzichte van 71,8 miljoen vorig jaar.

Als je alles bij elkaar optelt en vergelijkt met het tweede kwartaal van 2011 dan daalde de totale verkoop van Nokia-telefoons van 88,5 miljoen exemplaren vorig jaar naar 83,7 miljoen exemplaren nu.

Dan het hele slechte nieuws, de financiële cijfers van Nokia. De omzet daalde van 9,3 miljard euro vorig jaar naar 7,5 miljard dit jaar. Nokia kan opnieuw geen winst noteren met deze cijfers, in totaal verloor het bedrijf 1,4 miljard euro in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal van 2012 noteerde het bedrijf een verlies van 1 miljard euro. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2011 is het bedrijf flink onderuit gegaan, toen maakte Nokia ook al geen winst maar was het verlies ‘slechts’ 487 miljoen euro.

Voor Nokia is het dus te hopen dat Windows Phone 8 er inderdaad voor gaat zorgen dat het bedrijf flink meer Lumia-toestellen gaat verkopen want de cijfers zijn alles behalve rooskleurig op dit moment. Het bedrijf verwacht zelf weinig van het derde kwartaal aangezien de meeste nieuwe producten en Windows Phone 8 in het vierde kwartaal op het programma staan.