Google verdient nog steeds geld doordat ondernemers zich voordoen als betrouwbaar en officieel verkooppunt, maar dat in werkelijkheid niet zijn. Zo verscheen een bedrijf dat nepkaarten verkocht voor de Olympische Spelen van 2012 zelfs bovenaan de zoekresultatenlijst.

Dat meldt BBC News. Een vrouw vertelt haar verhaal tegenover de nieuwszender. Ze zegt dat zij en haar zus kaartjes wilde kopen voor de Olympische Spelen. Daarvoor voerde ze een zoekopdracht uit op Google en kwamen zo bij het bedrijf LiveOlympicTickets terecht. "Het was een gesponsorde link die bovenaan de pagina stond. Daarom gingen we ervan uit dat het een betrouwbare site was", aldus de vrouw. Ze bestelde twee kaartjes voor 750 pond. Nadat het geld was overgemaakt werd duidelijk dat het om een malafide bedrijf ging.

Google verwijderde de advertentie pas nadat vijf speurders het bedrog aan het internetbedrijf hadden gemeld. Google laat in een reactie aan de BBC weten dat het bedrijf niet verantwoordelijk is voor de inhoud van advertenties die met Google Adwords worden geplaatst. Tevens zegt het internetbedrijf niet in staat te zijn om alle activiteiten van ieder bedrijf te controleren en dat het ook achter de schermen maatregelen treft om bedrog tegen te gaan.

Vorig jaar legden de Amerikaanse autoriteiten een schikking van 500 miljoen dollar op aan Google. Malafide Canadese apothekersbedrijven maakten gebruik van Google Adwords om reclame te maken voor hun producten, die zonder voorschrift of doktersrecept verkocht werden. Zodoende profiteerde Google van illegale advertenties die het bedrijf online zette.