2min

Tags in dit artikel

, ,

Internetbedrijf Google moet een schikking van 500 miljoen dollar betalen voor het het verkopen van illegale advertenties aan malafide apothekersbedrijven in Canada. Dit is een van de hoogste boetes ooit die is uitgedeeld in de Verenigde Staten.

Dat meldde het ministerie van Justitie gisteren. Diverse Canadese apothekers verkochten online medicijnen in de Verenigde Staten. Op zich niet strafbaar: medicijnen en geneesmiddelen zoals paracetamol en viagra kunnen zonder problemen online verkocht worden. Andere medicijnen daarentegen mogen niet zonder voorschrift of doktersrecept verkocht worden en zijn gebonden aan veiligheidsvoorschriften.

Diverse malafide Canadese apothekersbedrijven hebben zich schuldig gemaakt aan het schenden van Amerikaanse veiligheidsvoorschriften. Zij gebruikten het advertentieprogramma Adwords van Google om reclame te maken voor hun producten. Voor het verkopen van illegale advertenties moet Google nu een schikking van 500 miljoen dollar betalen (ongeveer 350 miljoen euro).

Volgens Amerikaanse autoriteiten stond Google toe dat de illegale advertenties tussen 2003 en 2009 op internet verschenen. Vorig jaar zei Google dat ze niet toestond dat Canadese apothekersbedrijven via Google mochten adverteren aan Amerikaanse consumenten, maar toen was het kwaad al geschied. Het internetbedrijf is volgens hen daarom verantwoordelijk voor het profiteren van illegale activiteiten op het internet.

In een andere, niet-gerelateerde zaak kreeg Google onlangs een waarschuwing van de rechter. Verschillende Franstalige Belgische kranten stapten naar de rechter, omdat Google zonder betaling of toestemming de artikels had opgenomen op haar nieuwsdienst Google News. Zij vonden dat dit een inbreuk was op hun auteursrecht en daardoor inkomen misliepen. Het Hof van Beroep stelde de Belgische kranten in het gelijk en waarschuwde Google dat het een boete van 25.000 euro per dag riskeerde als het internetbedrijf het publicatieverbod negeerde.

Google loopt echter het risico om komend jaar nog meer boetes te krijgen van de Amerikaanse overheid of de Europese Commissie. Er lopen namelijk twee onderzoeken naar Google met betrekking tot het misbruiken van de monopolitiepositie op de zoekmarkt. Google zou zijn eigen diensten voortrekken in de zoekresultaten ten koste van andere concurrerende diensten.