1 min

De Europese Commissie zal eind maart de beslissing nemen of het een formele klacht zal indienen tegen Google. Het internetbedrijf wordt ervan verdacht zijn positie als marktleider te misbruiken door voorrang te geven aan zijn eigen diensten en producten in de zoekresultaten.

De Europese Commissie heeft besloten om de besluitvorming over het al dan niet vervolgen van Google te versnellen. Al in november 2010 begon de Commissie aan een diepgaand onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door Google. De aanklacht is welgeteld meer dan 400 pagina’s dik. Op zich dus wel logisch dat de uitkomsten van het onderzoek op zich laten wachten.

In de aanklacht wordt onder meer gesproken van het manipuleren van zoekresultaten, concurrentievervalsing en machtsmisbruik. Meerdere bedrijven onderschrijven de beschuldigingen, waaronder computer- en softwarebedrijf Microsoft en de Franse zoekmachine 1plusV.

De verwachting is dat de Europese Commissie uiterlijk eind maart een beslissing zal nemen of het Google daadwerkelijk zal vervolgen of niet. "Ik zal de opmerkingen van het case team aan het einde van het eerste kwartaal ontvangen. Afhankelijk daarvan zullen we verder zien", aldus Joaquin Almunia, de Eurocommissaris van Mededingingszaken.