2min

De Europese Commissie heeft de verschillende voorstellen van Google bekeken in het licht van het grote mededingingsonderzoek dat tegen de zoekgigant is opgesteld. De Commissie denkt aan het eind van de zomer overeenstemming te bereiken in de zaak, zegt Europees commissaris van de mededingingsautoriteit Joaquin Almunia.

Na de zomerstop in augustus denkt Almunia tot een akkoord te komen, "als alles in orde is". Google noch de Commissie wil loslaten welke concessies de zoekgigant wil doen om een geldboete te ontlopen.

Europese toezichthouders klaagden dat Google mogelijk eigen zoekresultaten voortrok, recensies van reizen en restaurants kopieerde zonder toestemming en adverteerders en advertenties beperkt. Geruchten claimen dat Google bereid is hun eigen zoekresultaten te labelen om ze zo te onderscheiden van de concurrentie. Ook zou het bedrijf de beperkingen voor adverteerders willen versoepelen.

De Europese Commissie is van plan de concessies te overleggen met onder andere de klagende concurrentie, maar die zegt nu al te twijfelen aan het effect van Google’s maatregelen. "We zullen niet oordelen totdat we de voorstellen bekeken hebben, maar uit ervaring zijn we sceptisch over het effect van maatregelen die Google aandraagt zonder een officiële aanklacht," zegt Foundem CEO Shivaun Raff.

De Commissie onderzocht de praktijken van Google nadat een flinke groep bedrijven, waaronder Microsoft, klaagde over de manipulatie van zoekresultaten. Google zou de marktdominatie misbruiken om concurrenten uit de schijnwerpers te weren.

Eerder kreeg Google het al aan de stok met de Amerikaanse handelsautoriteit FTC, waar het bedrijf een geldboete eveneens wist te voorkomen door afspraken te maken, tot woede van de concurrentie.