2min

Tags in dit artikel

, , ,

Na de lancering van de iPad heeft Apple tientallen miljoenen exemplaren weten te verkopen aan consumenten, het bedrijfsleven, maar ook aan scholen. Nu wil het Amerikaanse technologiebedrijf mogelijk de volgende stap zetten om de onderwijsmarkt te veroveren: het op grote schaal beschikbaar stellen van digitale studieboeken.

Apple organiseert later vandaag een ‘educatief evenement’. De verwachting is dat het technologiebedrijf de wereld zal informeren over zijn plannen om het papieren schoolboek te vervangen door iPads en educatieve content. Volgens de circulerende geruchten zal Apple een boekje opendoen over iBooks en iTunes U. Beide initiatieven zouden dienen om de markt voor papieren studieboeken te vervangen.

"Apple zal mensen bewust maken van de potentie van digitale studieboeken en de digitalisering van het onderwijs", zo weet een medewerker van een uitgeverij voor ebooks te melden. Apple zal niet alleen inzetten op het aanbieden van digitale teksten: de kracht van de iPad en digitale content zit hem juist in de mogelijkheid om interactief te zijn. Dus naast teksten ook video’s en andere interactieve en educatieve applicaties.

Digitale content is volgens Apple voor een grote groep mensen zeer interessant: in de eerste plaats natuurlijk scholen en studenten, maar ook ook uitgevers, wetenschappers, onderzoekers en auteurs. De laatste groep kan zijn boek publiceren zonder afhankelijk te zijn van de goodwill van een uitgeverij. Volgens deskundigen zal de prijs van Apple’s tablet een grote rol spelen bij het succes van dit initiatief.

Steve Jobs sprak nog voor zijn overlijden in oktober met zijn biograaf Walter Isaacson over de potentie van digitale schoolboeken. Volgens de biografie zat Jobs geregeld met uitgeverijen van studieboeken om tafel om hen over te halen om met Apple in zee te gaan.

Wat er daadwerkelijk besproken zal worden op het ‘educatieve evenement’ is nog even afwachten. Zodra er meer nieuws bekend is zal Techzine de lezer daarvan op de hoogte brengen.