2min

Drie dagen na het educatieve evenement van Apple zijn er al meer dan 350.000 studieboeken gedownload. Ook iBooks Author is ruim 90.000 keer gedownload uit de App Store.

Dat meldt onderzoeksbureau Global Equities Research in zijn laatste rapport. Apple organiseerde vorige week een ‘educatief evenement’ waar het onder meer iBooks 2 onthulde en lanceerde. Met deze app kunnen uitgeverijen ebooks te koop aanbieden aan studenten. Deze applicatie biedt de mogelijkheid om een nieuwe generatie aan ebooks op de markt te brengen: naast geschreven teksten is het ook mogelijk om video’s en 3D-modellen aan het digitale boek toe te voegen. Zo wordt leren nog leuker en makkelijker, aldus Apple.

Onderwijsinstellingen en studenten denken er kennelijk ook zo over. Steeds meer universiteiten en hogescholen maken gebruik van Apple’s educatieve tools om studiemateriaal te verspreiden. En studenten downloaden op hun beurt massaal studieboeken via iBooks 2. Volgens de laatste cijfers zijn er in de eerste drie dagen ruim 350.000 digitale studieboeken over de toonbank gegaan.

Ook iBooks Author, een Mac-tool waarmee gebruikers hun eigen ebooks kunnen maken, is al in grote getallen gedownload: welgeteld meer dan 90.000 keer. Beide applicaties zijn gratis verkrijgbaar in de App Store.

Een veelbelovende start voor Apple. Het succes is eenvoudig te verklaren: voor uitgevers van studieboeken is de nieuwe app zeer aantrekkelijk, omdat ze de boeken niet langer via de boekhandel of webwinkels hoeven te verkopen. Ook voorraadvorming behoort hiermee tot het verleden. De kosten voor uitgevers nemen dus af en de winstmarges stijgen. Ook Apple wordt er beter: het elektronicabedrijf vraagt een deel van de verkoopprijs voor zijn diensten.