1 min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

De verkoop van computers waaronder desktops, laptops en netbooks is dit jaar met ruim 3 procent toegenomen, dit is een stuk lager dan verwacht werd. Volgens IDC en Gartner worden deze tegenvallende cijfers vooral veroorzaakt door de verkoop en populariteit van tablets.

In het vierde kwartaal van 2010 zijn er volgens Gartner ruim 93,5 miljoen pc’s verkocht, in het vierde kwartaal van 2009 zijn er ruim 90,7 miljoen pc’s verkocht. Volgens beide analisten staat HP bovenaan de lijst van de grootste fabrikant. Dell en Acer wisselen elkaar af op de tweede en derde plaats. Fabrikant Asus is niet meer te vinden in de top 5 van grootste fabrikanten.

Over heel 2010 is HP ook de meest verkopende computerfabrikant. In totaal heeft de fabrikant 63 á 64 miljoen computers verkocht. Op de tweede plek zou volgens analist IDC Dell staan, echter denkt Gartner juist aan Acer. Verschillende fabrikanten waaronder Lenovo en Toshiba zagen een sterke groei in hun cijfers, terwijl HP’s groei achterbleef tegenover die van de concurrentie.

Volgens de analisten zouden deze tegenvallende cijfers ook liggen aan de niet volledig herstelde economie. Dit zou ook een reden kunnen zijn dat consumenten minder geld uitgeven. De meeste groei dit jaar werd behaald door de professionele markt die oude pc’s door nieuwe vervingen.