2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Socialistische Partij (SP) wil dat het kabinet paal en perk stelt aan de mogelijkheid van de Amerikaanse overheid om data van Nederlandse gebruikers op te vragen. De partij wil van minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten hoe zij willen voorkomen dat privacygevoelige informatie in de handen van de Amerikaanse overheid valt.

Dankzij de Amerikaanse Patriot Act kunnen Amerikaanse autoriteiten grote databedrijven als Microsoft en Google dwingen om gegevens over bepaalde personen af te staan. Het maakt volgens deze wet niet uit of deze personen Amerikaanse staatsburgers zijn of niet, of waar deze datacentra zich bevinden.

Vorig jaar zei oud-minister Donner dat er dankzij de op handen zijnde Europese Data Protection Regulation een einde aan deze praktijken komt. Nu blijkt dat ook deze wetgeving geen oplossing biedt voor het bestaande probleem: Amerikaanse autoriteiten kunnen met een beroep op de Patriot Act nog steeds persoonlijke informatie opvragen van verdachten. Nu doet zich de opmerkelijke situatie voor dat als Europese bedrijven gehoor geven aan de Amerikaanse wetgeving zij een sanctie riskeren van de Europese Commissie.

SP-Kamerlid Ronald van Raak laat in een reactie weten verbijsterd te zijn over deze gang van zaken. Aanbieders van clouddiensten komen volgens hem in een onmogelijke positie. Tevens vraagt hij zich af of de Nederlandse overheid niet primair verantwoordelijk is voor het beschermen van haar burgers. "Waarom laat u de bescherming van privacygevoelige informatie van Nederlandse burgers over aan commerciële bedrijven, die binnen de huidige verhoudingen niet kunnen voldoen aan de eisen van zowel de Verenigde Staten als die van de Europese Unie? Bent u het met mij eens dat u uiteindelijk verantwoordelijk bent voor de bescherming van privacygevoelige informatie van Nederlandse burgers", aldus Van Raak.