2min

De International Trade Commission, de Amerikaanse handelswaakhond, is niet overtuigd van het feit dat Barnes & Noble zich schuldig maakt aan patentinbreuk. Hiermee komt de rechtszaak op losse schroeven te staan voor Microsoft.

Het Amerikaanse computer- en softwarebedrijf spande een rechtszaak bij het ITC vlak na de lancering van de Nook Tablet in november 2011. Deze tablet draait op het besturingssysteem Android 2.3 en Microsoft zou een enkele belangrijke patenten bezitten die bepalend zijn voor de werking en functionaliteit van het besturingssysteem. Daarom roept Microsoft fabrikanten op om licentiekosten aan het bedrijf te betalen voor het gebruik ervan.

Uit angst voor een langspelend juridisch gevecht kiezen de meeste fabrikanten eieren voor hun geld en betalen Microsoft een vergoeding zodat zij hun apparaten met Android mogen uitrusten. Onder meer Acer, Huawei, HTC, Samsung en LG maken gebruik van deze regeling.

Barnes & Noble weigert om licentiekosten te betalen voor het gebruik van Android. De boekenketen zegt dat Microsoft te veel eer opstrijkt voor het mobiele besturingssysteem dan het toekomt. Daarnaast zou het bedrijf te veel hardware- en softwarematige eisen opleggen aan het design om in aanmerking te komen voor een licentieovereenkomst. Ten slotte probeert Microsoft irreëel hoge licentiekosten op te leggen voor fabrikanten.

In een voorlopige uitspraak van vorige week zei het ITC nog dat er geen aanwijzigingen waren dat Microsoft misbruik zou maken haar dominante marktpositie. Maar nu lijkt het erop dat de commissie van mening is veranderd. Volgens advocaat Jeff Hsu maakt Barnes & Noble zich evenmin schuldig aan patentinbreuk.

Het is nu aan het ITC om een uitspraak in deze zaak te doen. Naar verwachting zal op 27 april het vonnis volgen.