De International Trade Commission (ITC) heeft besloten om de rechtszaak tussen Microsoft en Barnes & Noble naar achteren te verschuiven. De Commissie zegt de definitieve uitspraak meer dan een maand te zullen uitstellen. De reden daarvan is dat er twee hoorzittingen op de agenda staan waar bewijsstukken worden voorgelegd en nog niet zijn afgerond.

Microsoft en Barnes & Noble troffen elkaar in 2011 voor het eerst in de rechtszaal. De Amerikaanse boekenketen had een nieuwe tablet geïntroduceerd: de Nook Tablet. Deze tablet draait op het besturingssysteem Android 2.3 (Gingerbread).

Microsoft roept al enige tijd dat het patenten in haar bezit heeft die in het mobiele besturingssysteem gebruikt worden. Het computer- en softwarebedrijf heeft in het verleden een groot aantal fabrikanten opgeroepen om licentiekosten te betalen voor het gebruik van Android. Diverse bedrijven waaronder Acer, Huawei, HTC, Samsung en LG betalen al licentiekosten aan Microsoft voor het gebruik van Android.

Net als de rest moet ook Barnes & Noble betalen voor het gebruik van Android, zo betoogt Microsoft. Barnes & Noble heeft dat op heden altijd geweigerd, omdat het van mening is dat Microsoft te veel eer opstrijkt voor het besturingssysteem. Daarnaast zou het bedrijf te veel hardware- en softwarematige eisen opleggen aan het design van Android-apparaten om in aanmerking te komen voor een licentieovereenkomst. Daarom eiste de boekenketen vorig jaar november dat het Openbaar Ministerie een onderzoek start naar de gang van zaken.

In een voorlopige uitspraak oordeelde het ITC nog in het voordeel van Microsoft. Volgens de Amerikaanse handelswaakhond waren er geen aanwijzingen dat Microsoft haar machtspositie misbruikt om licenties te verstrekken. Onlangs liet het ITC doorschemeren dat het niet overtuigd is dat Barnes & Noble zich schuldig maakt aan patentinbreuk.

Aanvankelijk zou op 27 april het ITC een uitspraak doen in deze zaak. De definitieve uitspraak zou dan op 27 augustus volgen. Omdat geen van de twee hoorzittingen over het bewijsmateriaal tot op heden hebben plaatsgevonden, heeft de handelswaakhond besloten om het gehele schema met ruim een maand te verschuiven. De eerste rechtszitting is uitgesteld naar 1 juni en de definitieve uitspraak naar 1 oktober.