2min

Microsoft heeft voor een bedrag van 300 miljoen dollar geïnvesteerd in Barnes & Noble, de Amerikaanse boekenketen die verantwoordelijk is voor de Nook Tablet, welke op Google Android draait. Op deze manier wil het computer- en softwarebedrijf grip krijgen op de markt voor e-readers, een markt waar Amazon en Apple momenteel de grootste spelers zijn.

De investering komt enkele maanden voor de lancering van de eerste Windows 8-tablets, die volgens de geruchten in oktober worden verwacht. Met deze investering maakt Microsoft tegelijkertijd een einde aan de rechtszaak die al geruime tijd loopt tussen het computer- en softwarebedrijf enerzijds en Barnes & Noble anderzijds.

Vorig jaar november lanceerde de Amerikaanse boekenketen Barnes & Noble de Nook Tablet. Deze tablet draait op Android 2.3 draait en daar zat hem het grote probleem in voor Microsoft. De softwaregigant was van mening dat het patenten bezit die gebruikt worden bij het mobiele besturingssysteem. Daarom roept het bedrijf al enige tijd fabrikanten op om licentiekosten te betalen voor het besturingssysteem. Barnes & Noble heeft dat altijd geweigerd. De International Trade Commission (ITC) was niet overtuigd van het feit dat de boekenketen zich schuldig maakt aan patentinbreuk en besloot daarom om de uitspraak uit te stellen.

Nu Microsoft een bedrag van 300 miljoen dollar wil investeren in de e-reader van Barnes & Noble, behoort de rechtszaak tot het verleden. Het bedrijf koopt een belang van 17,6 procent in de Amerikaanse boekenketen. De meerderheid van de aandelen blijft in handen van Barnes & Noble. Investeerders reageerden positief op het nieuws: het aandeel van Barnes & Noble steeg gisteren met maar liefst 70 procent.

Analisten vermoeden dat het een strategische investering betreft. Hoewel de Nook Tablet, die overigens alleen in Amerika verkrijgbaar is, momenteel draait op Android 2.3, verwachten analisten dat deze tablet straks ook op Windows 8 zal kunnen draaien. Barnes & Noble wist in 2,5 jaar tijd een marktaandeel van 27 procent in de e-readermarkt te veroveren.