Een tegenvaller voor de Amerikaanse boekenketen Barnes & Noble. De International Trade Comission (ITC) heeft in een voorlopig vonnis kenbaar gemaakt dat er geen aanwijzingen zijn dat Microsoft misbruik maakt van zijn positie om licenties te verstrekken.

Vorig jaar november lanceerde Barnes & Noble haar eigen tablet: de Nook Tablet. Deze tablet draait op het besturingssysteem Android 2.3. Microsoft roept al geruime tijd fabrikanten op om licentiekosten voor dit besturingssysteem aan het computer- en softwarebedrijf te betalen. Microsoft zegt dat het patenten in haar bezit heeft die in Android gebruikt worden. Diverse bedrijven waaronder Acer, Huawei, HTC, Samsung en LG betalen al licentiekosten aan Microsoft voor het gebruik van Android.

Om dezelfde reden moet ook Barnes & Noble gaan betalen aan Microsoft. De boekenketen heeft dat tot op heden altijd geweigerd. Volgens het bedrijf strijkt Microsoft te veel eer op voor het besturingssysteem van Google. Daarnaast zou het bedrijf te veel hardware- en softwarematige eisen opleggen aan het design van Android-apparaten om in aanmerking te komen voor een licentieovereenkomst. Barnes & Noble omschreef deze werkwijze als "onderdrukkend, concurrentievervalsend en illegaal". De boekenketen eiste een onderzoek naar de werkwijze van Microsoft.

In een voorlopige uitspraak van het ITC vangt Barnes & Noble bot. Volgens de handelswaakhond zijn er geen aanwijzingen dat Microsoft haar dominante marktpositie misbruikt om hogere licentiekosten af te dwingen. Op maandag 6 februari zal het ITC een definitieve uitspraak doen in deze zaak.

Microsoft zegt in een eerste reactie verheugd te zijn met de uitspraak. "We staan nog altijd open om een licentie te verstrekken aan Barnes & Noble. Wij nodigen hen uit om zich aan te sluiten bij de andere partijen die wel betalen voor het intellectuele eigendom van Microsoft", aldus een woordvoerder. Barnes & Noble wilde niet ingaan op de betekenis van de voorlopige uitspraak.