2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft legt "dwingende" en "onderdrukkende" licentieovereenkomsten op aan fabrikanten. Daarnaast is het softwarebedrijf "machtsbelust". Kortom, "Microsoft is een pestkop".

Dat schrijft de advocaat van Barnes & Noble in divers brieven aan het Openbaar Ministerie (OM). Microsoft heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse boekenketen Barnes & Noble, omdat het bedrijf met de Nook Tablet inbreuk zou maken op ten minste vijf patenten die in het bezit zijn van het softwarebedrijf. Microsoft eist daar een vergoeding voor, maar Barnes & Noble geven zich niet zonder slag of stoot gewonnen.

De advocaat van Barnes & Noble schrijft aan het OM dat Microsoft de eer opstrijkt voor het volledige besturingssysteem terwijl het bedrijf niet meer dan enkele patenten bezit. Tevens zou het bedrijf te veel hardware- en softwarematige eisen opleggen aan het design van Android-apparaten om in aanmerking te komen voor een licentieovereenkomst. De advocaat omschrijft deze praktijken als "onderdrukkend", "concurrentievervalsend" en bovenal "illegaal".

Maar dat is nog niet alles. Volgens de advocaat gedraagt Microsoft zich als een "patent troll" die toeleveranciers en producenten exorbitante licentiekosten oplegt. Geeft het hier geen gehoor aan, dan loopt het bedrijf het risico om aangeklaagd te worden. Dit doet Microsoft om de markt voor besturingssystemen die gebruik maken van open source software te monopoliseren. "In plaats van te investeren in innovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten voor consumenten, heeft Microsoft besloten om haar tijd en moeite te steken in het wegjagen van open source ontwikkelaars van de markt voor mobiele besturingssystemen", aldus de advocaat.

Microsoft vertoont volgens de advocaat van Barnes & Noble het gedrag van een "pestkop". Daarom heeft hij het OM gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de werkwijzen van Microsoft.

Vorige week lanceerde Barnes & Noble de Nook Tablet, een tablet die op Android 2.3 werkt. Microsoft bezit patenten die gebruikt worden in dit besturingssysteem en vraagt daarom aan smartphone- en tabletfabrikanten een vergoeding. Zo betalen onder meer HTC en Samsung Microsoft om Android te mogen installeren op hun toestellen.

Volgend jaar februari begint de rechtszaak tussen Microsoft en Barnes & Noble.