Het Chinese bedrijf Proview, dat gisteren een im- en exportverbod eiste voor de iPad van Apple, verwacht dat dit een lastige zaak gaat worden. Volgens Proview is de iPad te populair in China en de Chinese autoriteiten hebben aangegeven dat de markt voor de iPad eigenlijk te groot is om een verbod voor in te stellen.

Proview claimt dat het sinds het jaar 2000 het recht heeft op de naam ‘iPad’. In de eerste rechtszaak tegen Apple won het bedrijf overigens ook, wat erin resulteerde dat Apple de iPad uit de schappen moest halen. Apple gaat echter in hoger beroep tegen de zaak terwijl ook Proview dus meer wil bereiken, namelijk het im- en exportverbod, wat rampzalig zou zijn voor Apple. Apple is van mening dat het de merknaam iPad een aantal jaren geleden kocht van Proview, maar Proview zou de overeenkomst niet nakomen.

Yang Long, voorzitter van Proview, geeft aan dat een schikking het beste zou zijn voor zowel Apple als Proview. Naar het schijnt zou Proview een schikkingsvoorstel van 1,6 miljard dollar willen doen, omgerekend gaat het om 1,25 miljard euro. Yang gelooft dat velen denken dat Proview slechts op Apple’s geld uit is, maar dat is volgens hem niet de waarheid. Proview zou een flinke som geld hebben uitgegeven aan de ontwikkeling van de eigen IPAD, welke ongeveer het zelfde zou zijn als Apple’s iPad. Indertijd waren LCD-schermen echter nog zeer slecht beschikbaar en daarom werd het apparaat geen succes.