1 min

Tags in dit artikel

, , ,

In de nacht van dinsdag op woensdag meldde Microsoft op zijn servicepagina dat er problemen waren met de clouddienst Azure. Klanten konden wereldwijd niet bij hun beheeromgevingen komen.

Microsoft probeerde klanten een aantal uren later gerust te stellen door aan te geven dat accounts voor storage niet zijn getroffen en er dus geen gegevens verloren zijn gegaan. De storing zou betrekking hebben op ongeveer 4 procent van de hosted diensten, zo werd er door Microsoft aangegeven.

De oorzaak van de storing werd om vijf uur ’s ochtends Nederlandse tijd pas duidelijk. De boosdoener zou een certificaat "geactiveerd op 2/29/2012 GMT" zijn. Website Data Center Knowledge geeft aan dat het waarschijnlijk om een schrikkeljaar-glitch ging. Microsoft meldde om 10 uur ’s ochtends dat het bezig is met testen van een hotfix, welke vanaf half 11 geleidelijk werd uitgerold. Het Britse Cloudstore was één van de grote bedrijven die last hadden van de uitval.

Het is niet de eerste keer dat een clouddienst wordt getroffen door een grote storing. In 2009 ten tijde van de betafase van Azure, was de cloud al eens 22 uur buitendienst. Vorig jaar kampte Amazon in april en augustus met storingen, waardoor onder andere Reddit en Foursquare tijdelijk op zwart moesten. Windows Azure is een van de grootste clouddiensten ter wereld, zelfs Apple zou gebruik maken van Azure voor de iCloud.