1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De Verenigde Staten heeft een officieel verzoek ingediend bij de rechtbank van Nieuw-Zeeland. De VS wil graag zien dat Kim DotCom, oprichter van MegaUpload, en drie andere verdachten worden uitgeleverd zodat ze in de VS kunnen worden aangeklaagd.

Onder deze verdachten bevindt zich ook de 29-jarige Nederlander van der K. Samen met drie andere personen maakte hij de downloadwebsite MegaUpload. In januari werd de website uit de lucht gehaald door de FBI wegens massale auteursrechtenschending. De vier verdachten werden begin dit jaar gearresteerd op verdenking van onder andere internetpiraterij en witwassen van geld.

Vandaag is bekendgemaakt dat de VS een verzoek tot uitlevering heeft ingediend. Op deze manier kunnen de verdachten worden berecht in de Verenigde Staten. Geschat wordt dat de website met haar werkzaamheden meer dan 500 miljoen dollar zou hebben verdiend.

Volgens Kim DotCom, de 38-jarige oprichter van de website, zouden de aanklachten en het offline halen van de website als volledige verrassing zijn gekomen. In een interview liet de van origine Duitser weten dat hij zich altijd warmhartig op zou hebben gesteld tegenover rechthebbenden. Desondanks heeft DotCom toch een aantal behoorlijke aanklachten tegen zich lopen. De eerste hoorzitting voor de aangevraagde uitlevering is gepland in augustus.