1 min

De Duitser Kim Dotcom en drie compagnons mogen van een Nieuw-Zeelandse rechter uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. De uitspraak wordt echter direct aangevochten, waardoor een uitlevering nog altijd ver weg lijkt.

De Verenigde Staten zouden Kim Dotcom graag uitgeleverd zien worden, zodat de Duitser berecht kan worden voor het mogelijk maken van copyrightschending. Kim Dotcom staat te boek als de bedenker en oprichter van Megaupload, een website waarop gebruikers bestanden met elkaar konden delen. Het betrof hier veelal illegale content zoals films en software, er wordt bijvoorbeeld geschat dat de filmindustrie 500 miljoen euro misliep door toedoen van Megaupload. Dotcom wordt eveneens verdacht van afpersing en witwassen.

De uitlevering van Kim Dotcom is deze week een stapje dichterbij gekomen, want een Nieuw-Zeelandse rechter heeft besloten dat de uitlevering toegestaan is. De advocaat van Dotcom heeft al aangegeven dat het besluit in een hoger beroep betwist zal worden, waardoor de zaak waarschijnlijk nog jarenlang zal voortslepen. Dotcom heeft aangegeven teleurgesteld te zijn in de uitspraak.

Onder de partners van Dotcom, die dus eveneens terechtstaan, bevindt zich tevens een Nederlander: Bram van der Kolk. Sinds het offline halen van Megaupload is er onder de naam Mega een nieuwe clouddienst gelanceerd waarop het eveneens mogelijk is om bestanden te delen met anderen.