VS moet bewijs tonen tegen Kim Dotcom

De Verenigde Staten moet het bewijs dat ze hebben tegen Kim Dotcom, de oprichter van MegaUpload.com, overhandigen aan de advocaten van Kim Dotcom en deels ook aan de rechtbank van Nieuw-Zeeland. Dit heeft de Hoge Raad van Nieuw Zeeland besloten. De Hoge Raad is van mening dat het uitleveringsverzoek onvoldoende bewijs bevat om tot uitlevering over te gaan en dat Kim Dotcom ernstig benadeeld wordt als zijn advocaten geen toegang hebben tot het bewijs.

De advocaten van Kim Dotcom hebben al meerdere malen aangegeven dat deze heel zaak niet klopt en de Amerikanen autoriteiten zich niet aan de wet zouden hebben gehouden. Ook zou het bewijs aan alle kanten rammelen. Daar gaat nu in elk geval een hoop duidelijkheid in komen.

Het Gerechtshof in Nieuw-Zeeland had ook al gevraagd om meer bewijs maar de Amerikanen waren hier tegen in beroep gegaan. zij zijn van mening dat Nieuw-Zeeland wel erg veel bewijs wilde inzien voor een uitleveringsverzoek. De Hoge Raad gaat mee in het oordeel van het Gerechtshof en nu hebben de Amerikanen geen keuze en moeten ze het bewijs tonen.

De FBI zou bewijs hebben dat Kim Dotcom grootschalig inbreuk heeft gepleegd op auteursrechten, geld heeft wit gewassen en fraude heeft gepleegd.

Eerder werd de rechtszaak omtrent het uitleveren al uitgesteld naar maart 2013 omdat de huiszoeking illegaal zou zijn en er onduidelijkheid is of het bewijsmateriaal rechtmatig is verkregen.