De Eindhovense chipfabrikant NXP stapt naar de rechter. Volgens het bedrijf maakt Research In Motion (RIM), bekend van de BlackBerry-toestellen, zich schuldig aan patentinbreuk. De chipfabrikant zegt dat het Canadese bedrijf inbreuk maakt op zes patenten bij BlackBerry-smartphones en de PlayBook-tablet.

NXP zegt dat de patenten zijn ingediend tussen 1997 en 2008. De meeste patenten stammen uit de tijd dat NXP nog onderdeel was van Philips. Het gaat onder meer om een patent dat automatisch de GPS-ontvanger inschakelt zodra iemand het alarmnummer belt. NXP zegt dat RIM zich bewust schuldig heeft gemaakt aan patentinbreuk en eist daarom een onbekende schadevergoeding en redelijke royalties. Daarnaast dient de schadevergoeding verdrievoudigd te worden, omdat de inbreuk opzettelijk is gepleegd.

NXP stapte afgelopen maandag naar de rechter in Florida. Een woordvoerster van RIM weigerde nader in te gaan op berichtgeving. Volgens de zegsvrouw doet het bedrijf geen mededelingen op lopende zaken.

Het is niet de eerste keer dat RIM wordt aangeklaagd wegens patentinbreuk. In 2001 stapte het patentbedrijf NTP naar de rechter vanwege vermeend patentinbreuk. Deze juridische strijd duurde maar liefst vijf jaar en eindigde in een hevige knieval voor RIM. Het Canadese technologiebedrijf moest een bedrag van 600 miljoen dollar aan schadevergoedingen betalen. Dit betekende bijna de financiële ondergang voor het bedrijf.

NXP maakte tot 2006 onderdeel uit van Philips. Vandaag de dag concentreert het technologiebedrijf zich op smartcards, NFC-chips en semiconductoren. Het bedrijf beschikt over een patentportfolio dat bestaat uit 11.000 patenten.