Research In Motion (RIM) heeft een belangrijke winst geboekt in de rechtzaak die door het bedrijf NTP tegen de fabrikant van de populaire BlackBerry smartphone was ingediend. De rechter heeft namelijk één van de twee hoofdclaims van NTP afgewezen.

NTP beschuldigt RIM ervan dat het met de BlackBerry inbreuk heeft gemaakt op twee belangrijke patenten van NTP. Volgens de U.S. Patent and Trademark Office is er in ieder geval bij één patent geen sprake van inbreuk, zo liet de overheidsinstellingen weten in haar zogenaamde ‘final rejection’. Alhoewel het woord ‘final’ anders doet vermoeden, kan NTP nog op twee manieren in beroep gaan tegen de afwijzing, namelijk via het patent office board en daarna nog bij de rechter.

24 februari zal er een hoorzitting plaatsvinden, waarin bekeken wordt of RIM de verkoop en services van de BlackBerry in Amerika moet staken, wegens de vermeende inbreuk. RIM heeft echter aangegeven dat het twijfels heeft over de geldigheid van NTP’s patenenten en met de afwijzing lijkt het daarin gelijk te krijgen.

"We zitten in een situatie waarin één van de patenten essentieel afgwezen is. Dat is alleen maar in het voordeel van RIM’s zaak," aldus advocaat Robert Yochas van advocatenkantoor Finnegan Henderson Farabow Garrett & Dunner.
NTP lijkt de moed echter niet op te geven door de afwijzing en liet bij monde van haar advocaat weten zeker in beroep te gaan tegen de afwijzing.