Jack Tramiel is afgelopen weekend op 83-jarige leeftijd overleden. Tramiel was de oprichter van het bedrijf Commodore, dat onder andere bekend werd vanwege de Commodore 64. Tramiel werd gezien als één van de grondlegers van videogames.

Tramiel kwam uit een Joodse familie en werd in 1939 in Polen geboren. Hij werd door Amikaanse soldaten gered, op aandringen van zijn vader, toen zijn familie af werd gevoerd naar het concentratiekamp Auschwitz. Het duurde niet lang voordat Tramiel immigreerde naar de Verenigde Staten en het leger in ging. Hier leerde hij het repareren van uitrusting. Nadat Tramiel het leger verliet richtte hij een klein bedrijf op in New York dat zich bezig hield met de reparatie van typmachines.

Later verhuisde hij naar Toronto, Canada, om een groter bedrijf op te zetten wat uiteindelijk de Commodore’s produceerde. Tramiel is ongetwijfeld het meest bekend geworden door zijn Commodore 64. Deze kleine computer leverde voor zijn tijd indrukwekkende graphics en geluid. Daarnaast was de Commodore 64 met een prijskaartje van 595 doller aantrekkelijker geprijsd dan de concurrentie. Het zorgde ervoor dat de Commodore 64 uitgroeide tot de populairste computer van die tijd.

De Commodore 64 was zeer populair onder de spelers en makers van videogames. De gamingmarkt stortte in de jaren ’80 in, maar dit had nauwelijks betrekking op de Commodore 64, waar spellen voor bleven uitkomen. Tramiel nam in de jaren ’80 de restanten van Atari over en bouwde de gamemarkt op zoals we die vandaag de dag kennen.