1 min

Nokia heeft vandaag een winstwaarschuwing voor zowel het eerste als het tweede kwartaal van 2012 afgegeven. De fabrikant verwacht dat de tegenvallende resultaten uit het eerste kwartaal zich ook door zullen zetten in het tweede kwartaal.

Volgens Nokia zijn de tegenvallende resultaten vooral te wijten aan de concurrentie op de smartphonemarkt. Ook de crisis en dalende vraag vanuit de consument zouden belangrijke factoren zijn. Nokia zal op 19 april de definitieve cijfers presenteren maar verwacht nu al een brutoverlies van drie procent over het eerste kwartaal. Daarnaast ziet de fabrikant ook het tweede kwartaal somber in.

Nadat Nokia het nieuws vandaag bekend maakte daalde de waarde van een aandeel van Nokia direct met 18 procent. De resultaten zijn teleurstellend, vind ook de CEO van Nokia, Stephan Elop.

Nokia lanceerde eind vorig jaar de Lumia-reeks die het tij voor Nokia moet gaan keren. Echter heeft de reeks tot op heden nog niet het grote succes gebracht waar Nokia op hoopte. Zo werden er in het eerste kwartaal van 2012 ongeveer 12 miljoen Nokia-telefoons verkocht, waarvan zo’n 2 miljoen Lumia-smartphones. Een jaar eerder verkocht Nokia nog 24 miljoen exemplaren.