De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm heeft aangegeven dat er een nakend globaal tekort aan chips voor smartphones en tablets kan ontstaan. Qualcomm zou de grote vraag naar chips niet langer aankunnen. Het bedrijf heeft onlangs een nieuwe Snapdragon-processor op de markt gezet voor Android- en Windows Phone-toestellen.

De nieuwe Snapdragon S4-SoC wordt gebruikt in de Amerikaanse versie van HTC’s nieuwe vlaggenschip, de One X. Daarnaast zouden HTC en Nokia ook toekomstige plannen hebben voor smartphones met deze chip, Lenovo wil de S4 in een tablet monteren. In totaal zouden er zo’n 150 apparaten met de S4 aan boord in ontwikkeling zijn bij verschillende fabrikanten. Deze bedrijven zullen deze keuze wellicht echter willen heroverwegen nu Qualcomm aangeeft dat er serieuze tekorten kunnen ontstaan bij de levering van haar producten.

De tekorten zullen voornamelijk gelden voor Windows Phone- en Android-fabrikanten. Ook Research in Motion maakt echter gebruik van Snapdragon-processoren voor haar BlackBerry-toestellen. Apple gebruikt chips van ARM en zal daarom geen last hebben van het nakende tekort.

De aandelen van Qualcomm daalden 7 procent na de bekendmaking van de tekorten. Qualcomm deed dit bij monde van COO Steve Mollenkopf, via een conferentiegesprek met een aantal investeerders.