2min

Qualcomm verwacht dit jaar minder chips te verkopen en daardoor een lagere omzet te behalen dan afgelopen jaar. Voornaamste reden hiervoor is het verlies van Samsung als klant. Samsung heeft in de Galaxy S6 gekozen voor een eigen Exynos-chip, de Zuid Koreaanse fabrikant koos de afgelopen drie jaar steeds voor Qualcomm-chips.

Qualcomm heeft in het eerste kwartaal nog niet veel last van het verlies van Samsung als klant. Het bedrijf wist een omzet te boeken van 6,9 miljard dollar, ongeveer acht procent meer dan een jaar eerder. Het tweede en derde kwartaal zal ongetwijfeld een stuk minder rooskleurig worden, nu veel smartphone fabrikanten hun vlaggenschip voor 2015 hebben gepresenteerd of nog gaan presenteren.

Samsung heeft ervoor gekozen om niet langer chips af te nemen bij Qualcomm. In de Samsung Galaxy S6 zit een eigen Exynos-chip en voor de goedkopere smartphones neemt Samsung momenteel chips af bij Marvel. Aangezien Samsung nog steeds marktleider is en de meeste smartphones verkoopt is het verlies van Samsung als klant voor Qualcomm een grote aderlating. Daarnaast beweegt de markt ook in een minder positieve richting voor Qualcomm, want Apple is de laatste tijd weer populariteit aan het winnen en weet zowaar marktaandeel van Android af te snoepen in sommige landen.

Voor Qualcomm voldoende reden om zijn aandeelhouders te waarschuwen dat 2015 een minder succesvol jaar zal worden dan 2014. Qualcomm levert op dit moment nog wel chips aan LG, Microsoft, Sony en HTC, maar al deze fabrikanten samen verkopen niet zoveel smartphones als Samsung. Qualcomm zou echter in gesprek zijn met Samsung om zijn volgende high-end chip door de Zuid Koreaanse fabrikant te laten produceren en hoopt daarbij gelijk Samsung Mobile te strikken als klant voor deze chip. Of dat ook gaat lukken is nog onduidelijk.

Qualcomm verwacht in 2015 uit te komen op een omzet tussen de 25 en 27 miljard dollar, eerder ging het bedrijf nog uit van 26,3 tot 28 miljard dollar.

Op termijn loopt Qualcomm ook nog het risico enkele klanten te verliezen. LG heeft vorig jaar ook geïnvesteerd in de ontwikkeling van eigen chips en wil op termijn ook overstappen. Microsoft heeft net een weinig succesvol avontuur met ARM-chips achter de rug, Windows RT is een flop geworden en voor pc’s en tablets ligt de voorkeur weer bij x86-chips van Intel. De kans is groot dat Microsoft op termijn volledig overstapt op x86-chips, ook voor zijn Lumia-smartphones.