1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De jury van de rechtbank in Californië heeft bepaald dat Google met het Android-besturingssysteem geen patenten schendt van Java-ontwikkelaar Oracle.

Eerder oordeelde de jury nog dat Android wel degelijk inbreuk maakte op Oracle copyrights, maar kon het nog geen unaniem oordeel vellen over de vraag of Google dit al dan niet mocht doen, gezien het fair use-principe. De rechter heeft nu bepaald dat Oracle een vergoeding van Google ontvangt van maximaal 150.000 dollar per overtreding.

De eis van Oracle voor een schadevergoeding is daarmee van de baan, daarnaast wordt het voor Oracle door de uitspraak ook onmogelijk licentiebetalingen te vragen voor het gebruik van Java-codes op het Android-platform.

Oracle zegt in een verklaring overtuigend bewijs te hebben geleverd dat Google wist dat ze Java zouden fragmenteren en schaden, maar dat het softwarebedrijf zal doorgaan met het verdedigen van Java’s code voor zowel de Java-ontwikkelaars als de -community. Google noemt de uitspraak niet alleen een overwinning voor Google, maar voor het hele Android-ecosysteem.