2min

Een Amerikaanse jury heeft gesproken en Google in het gelijk gesteld in de jarenlange slepende rechtszaak tussen de twee grootmachten. Oracle had Google aangeklaagd wegens auteursrechtschending met Android op de Java-programmeertaal. De jury is van mening dat Google geen auteursrecht heeft geschonden maar dat het gebruik binnen fair use valt, daarmee ontloopt Google een boete van 9 miljard dollar.

Een groot deel van de API binnen Android zijn op die van Java gebaseerd, wat enigszins logisch is aangezien Android is Java is geschreven. Oracle was van mening dat het kopiëren te ver ging en dat hiermee zijn auteursrechten werden geschonden en sleepte Google voor de rechter.

Oracle claimde recent dat Google al 22 miljard dollar verdiend heeft aan Android en het daarom 9 miljard dollar schuldig is aan het bedrijf wegens schending van auteursrechten. Gelukkig voor Google denkt de jury daar anders over en stelt het Google in het gelijk.

Google beargumenteerde dat het weliswaar gebruik heeft gemaakt van Java en sommige API’s, maar dat dit allemaal binnen redelijk gebruik (fair use) valt. Het doel van Google was om te innoveren met Android en niet om Java te kopiëren en het te beconcurreren. Daar gaat de jury in mee en daarmee komt er voorlopig een einde aan deze rechtszaak.

Oracle heeft al aangegeven in beroep te gaan maar het omver gooien van een jury uitspraak zal heel lastig worden. De zaak loopt inmiddels al zo’n zes jaar en de vorige jury kon niet tot een uitspraak komen.

Behalve dat dit een overwinning is voor Google is het ook een beetje een overwinning voor alle ontwikkelaars, als Oracle had gewonnen had de softwarewereld er ineens heel anders uitgezien, de bedenker en ontwikkelaar van een programmeertaal zou dan mogelijk rechten kunnen claimen op alle software die met die taal is gebruikt.