1 min

Nadat vorige maand door het Japanse Nikkei werd gemeld dat Panasonic en Sony bezig waren met oriënterende gesprekken voor een samenwerkingsverband op het gebied van OLED-panelen, blijkt er reeds een afspraak te zijn gemaakt. De twee fabrikanten zullen de krachten bundelen om een nieuwe technologie te ontwikkelen om OLED-schermen te produceren.

In een persbericht van Panasonic wordt aangegeven dat de bedrijven zich willen richten op de ontwikkeling van een volgende generatie van OLED-panelen. Bij de productie van deze schermen wordt geen gebruik gemaakt van de opdampingsmethode die momenteel wordt toegepast, in plaats daarvan wordt organisch materiaal geprint. Panasonic zou reeds over de benodigde technieken beschikken, Sony zou al ervaring hebben met een productieproces dat een combinatie is van opdampen en printen. Verder kan Sony haar kennis op het gebied van bepaalde typen halfgeleiders en transistoren toepassen.

Door een proces te ontwikkelen dat volledig gebruikt maakt van een print-methode kunnen de productiekosten verlaagd worden in vergelijking met het huidige opdampingsproces terwijl het ook mogelijk wordt om grotere beeldformaten te realiseren. Om die reden willen Panasonic en Sony ook onderzoeken wat de bedrijven voor elkaar kunnen betekenen bij de ontwikkeling van grotere panelen.

Panasonic en Sony zullen onafhankelijk van elkaar TV’s blijven produceren, maar de panelen lijken dus vanuit dezelfde fabriek afkomstig te zijn. Verwacht wordt dat de techniek in 2013 uitontwikkeld is.