‘Mijden privacyoptie Safari kost Google miljoenen’

Google zal in de buidel moeten tasten voor het moedwillig omzeilen van de do not track-functie van de Safari-browser van Apple. De boete zal naar verluidt de hoogste worden die de Federal Trade Commission (FTC) tot nog toe heeft uitgedeeld.

Veel browsers geven gebruikers tegenwoordig de mogelijkheid om cookies van derden te blokkeren om hun privacy te beschermen. Apple was de eerste partij die deze mogelijkheid implementeerde en Google besloot daarop om speciale code te gebruiken, waardoor de browser alsnog cookies accepteerde. Deze handeling van Google zal het bedrijf waarschijnlijk een bedrag van ongeveer 18,3 miljoen euro gaan kosten, zo meldt Wall Street Journal.

De boete wordt zo hoog omdat Google enkele maanden voor dit geval een decreet van de FTC ondertekend heeft, waarin het bedrijf beloofde om eerlijk en open te zijn over haar privacybeleid. Dit decreet heeft een geldigheid van twintig jaar en loopt zodoende nog tot 2032.

Google negeerde overigens niet alleen de instellingen van Safari, ook Internet Explorer-gebruikers waren onderhevig aan hetzelfde probleem. In dat geval stelde Google echter dat dit kwam door een fout van Microsoft, de maker van de browser. Microsoft zou gedateerde technologieën gebruikt hebben.

Bron:ZDNet