1 min

Google moet 22,5 miljoen dollar betalen voor het schenden van de privacy van Safari-gebruikers. Eerder dit jaar werd bekend dat Google een technische truc gebruikte om gebruikers van de Safari-browser te kunnen volgen op internet en op die manier relevante advertenties konden tonen.

De Amerikaanse toezichthouder, de Federal Trade Commission (FTC), is niet te spreken over het gedrag van Google en deelt dan ook een flinke boete uit. 22,5 miljoen dollar moet het internetbedrijf betalen, voor Google is het geen wereldschokkend bedrag maar het geeft wel een duidelijk signaal af.

Het gaat overigens niet om alle Safari-gebruikers maar alleen om de mobiele Safari-gebruikers op de iPhone en iPad. Google liet eerder via een woordvoerder weten dat het zich niet bewust was van het feit dat het nog steeds gebruikers volgde ondanks dat zij hun instellingen hadden aangepast. Google heeft nadat het dit had geconstateerd meteen actie ondernomen maar voor de FTC was dat te laat. Zij hebben besloten toch een boete op te leggen.

Google staat onder strengt toezicht van het FTC wat betreft privacyregels op internet. De FTC controleert met regelmaat grote internetbedrijven hoe zij omgaan met de privacy van hun gebruikers.