Apple heeft zich uitgesproken over de beslissing van EPEAT om Apple-producten niet langer te voorzien van een keurmerk waaruit blijkt dat de producten op een milieuvriendelijke manier zijn ontwikkeld. Apple zou het oneens zijn met de eisen die EPEAT stelt.

Afgelopen maandag besloot EPEAT om nieuwe producten van Apple geen groene keurmerken toe te kennen, vanwege verschillende redenen. Zo zijn de nieuwe MacBook Pro-modellen met een retina-scherm bijvoorbeeld niet eenvoudig uit elkaar te halen, waardoor het moeilijk is om losse componenten te vervangen of te verwerken als het product gerecycled wordt.

Het bedrijf uit Cupertino beweert dat het uitgebreide maatregelen neemt om er zeker van te zijn dat de impact op het milieu zo klein mogelijk is. De producten worden dan ook gemaakt volgens de meest strikte standaarden. Veel van Apple’s producten zijn gecertificeerd met Energy Star 5.2, wat ook door de Amerikaanse regering wordt ondersteund. Apple vermeldt daarnaast op haar site wat voor broeikasgassen er worden uitgestoten per product, zodat de consument hier desgewenst van op de hoogte kan zijn. Wat Apple betreft loopt het bedrijf voorop als het gaat om milieuvriendelijke producten, maar EPEAT meet lang niet alle zaken die van belang zijn, zoals de verwijdering van giftige materialen. EPEAT kent daarnaast ook geen keurmerken toe aan smartphones en tablets, twee productcategorieën die in enkele jaren tijd van ontzettend groot belang zijn geworden.

EPEAT steekt de hand ook in eigen boezem en geeft aan dat de keurmerken niet helemaal van deze tijd zijn. Om die reden zal EPEAT er ook aan gaan werken om ook nieuwe productcategorieën mee te nemen in de tests en de huidige tests worden gemoderniseerd.