Apple voldoet niet meer aan ‘groen’ programma

De voorwaarden van het EPEAT-label zijn niet langer aan Apple besteed. Het keurmerk speelt in de Verenigde Staten een grote rol bij de productinkoop van de overheid, maar Apple voldoet niet langer aan de richtlijnen, doordat de producten te ingewikkeld in elkaar zijn gezet.

Steeds meer componenten van producten als de iPad en MacBook’s zitten aan elkaar gelijmd, om te besparen op het volume van de componenten. Zo zit het scherm van de retina MacBook Pro bijvoorbeeld vastgelijmd aan de behuizing. Volgens het EPEAT-keurmerk zijn onderdelen juist eenvoudig te demonteren, waarbij giftige stoffen en zeldzame metalen tevens makkelijk te scheiden zijn.

Apple nam het besluit om niet langer aan het keurmerk te voldoen, om de design-divisie meer vrijheid te geven, wat geschokte reacties oplevert bij EPEAT. De directeur van EPEAT geeft toe dat Apple voorheen juist een belangrijke aanhanger was en dat hij teleurgesteld is dat het bedrijf haar producten niet langer aan de standaard willen laten voldoen.

Sinds 2009 heeft president Obama in een decreet laten opnemen dat minimaal 95 procent van de door de overheid aangeschafte elektronica moet voldoen aan het EPEAT-label, Apple kan verdere aanbestedingen van de Amerikaanse overheid dan ook waarschijnlijk op de buik schrijven.

Het bedrijf uit Cupertino reageerde door te stellen dat het bedrijf nog altijd grote waarde hecht aan het produceren van milieuvriendelijke producten, waarbij zo min mogelijk grondstoffen verloren gaan. Apple heeft een eigen recycleprogramma waarin 70 procent van de eigen producten na gebruik in terecht zou komen.

Bron:Automatisering Gids