2min

Apple heeft in het Verenigd Koninkrijk een pijnlijke nederlaag geleden in de rechtszaal. De Britse rechter Colin Birss heeft Apple namelijk opgelegd dat het zowel op de website als via landelijke kranten en dagbladen moet adverteren dat de Samsung Galaxy Tab geen slaafde kopie is van de iPad.

Apple eiste een verkoopverbod op de Galaxy Tab in het Verenigd Koninkrijk omdat het een slaafde kopie van de iPad zou zijn, net zoals het bedrijf dat eerder eiste in diverse andere landen waaronder Nederland, Duitsland, Australië en de Verenigde Staten.

In Nederland werd dit door de rechter al eerder verworpen, in enkele andere landen kwam Samsung met een aangepaste versie op de markt en in de Verenigde Staten werd de Galaxy Tab verboden. De rechter in het Verenigd Koninkrijk, Colin Birss, deed eerder al de opmerkelijke uitspraak dat de Samsung Galaxy Tab ‘niet zo cool’ is dan de iPad. Hier bleef hij uiteindelijk bij en verwierp de aanklacht van Apple. Volgens de rechter is de Galaxy Tab geen kopie van de iPad.

Samsung had geëist dat Apple niet meer mag verkondigen dat de Galaxy Tab inbreuk maakt op eigendommen van Apple. De rechter ging hier niet in mee want Apple heeft het recht op een eigen mening. Maar de rechter vond de uitspraak dat de Galaxy Tab een slaafse kopie is van de iPad wel te ver gaan. Dit moet Apple dan ook corrigeren door de uitspraak van deze rechtszaak 6 maanden op de website te publiceren en moet het in verschillende landelijke kranten en dagbladen in het Verenigd Koninkrijk advertenties plaatsen waarin het aangeeft dat de Galaxy Tab geen slaafse kopie is.

Voor Apple voelt dit waarschijnlijk of het openlijk aan de schandpaal wordt genageld. Vandaar dat het bedrijf zonder te twijfelen meteen heeft besloten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.