2min

Apple delft opnieuw het onderspit tegen zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung. De Galaxy Tab maakt volgens de Haagse rechter geen inbreuk op het modelrecht van Apple. Samsung mag zijn eigen tablet daarom gewoon verkopen in Nederland.

Dat heeft de Haagse rechtbank zojuist bepaald. De rechter vindt dat de Galaxy Tab op verschillende ontwerpelementen afwijkt van Apple’s tablet de iPad. Tevens is de rechter van mening dat de iPad onvoldoende lijkt op de geregistreerde tekeningen van het patent- en octrooibureau. Ten slotte hebben de modelrechten die Apple gebruikt te weinig meerwaarde. Daarom mag Samsung de Galaxy Tab zonder problemen verkopen in Nederland.

Het is niet de eerste keer dat Apple achter het net vist in Nederland. De Haagse voorzieningenrechter bepaalde vorig jaar augustus al dat de Galaxy Tab geen ‘slaafse kopie’ was van de iPad. Apple was het niet eens met deze uitspraak en kondigde aan het vonnis in hoger beroep te zullen aanvechten. Apple’s advocaat zei destijds het volgende over het ontwerp van Apple-producten: "Apple is een design first-bedrijf. Het ontwerp gaat voor de functionaliteit. Mensen liggen ’s nachts in de rij voor Apple Stores omdat de producten zo mooi zijn." Apple delft nu ook in het hoger beroep het onderspit.

In Duitsland daarentegen was het Amerikaanse elektronicabedrijf wel succesvol. Volgens de Duitse rechter maakte Samsung zich wel degelijk schuldig aan het schenden van Apple’s modelrecht. Daarom legde de rechtbank een verkoopverbod op voor de Galaxy Tab. Samsung speelde daar slim op in door de Galaxy Tab met een nieuw model uit te brengen: de Galaxy Tab 10.1N. Deze tablet heeft in vergelijking met de originele Tab een dikkere metalen rand die enigszins overloopt op de voorzijde van de tablet.