Uit de onderzoekcijfers van Gartner blijkt dat de PC-markt in Europa het afgelopen kwartaal weer flink is verandert. Het aantal verkochte desktop-computers daalde met maar liefst 13 procent terwijl de laptops en tablets beter verkochten.

In het tweede kwartaal werden er in totaal 13,6 miljoen computers verkocht in Europa. dat is 2,4 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De laptops en tablets blijken populairder te zijn want die gingen 4 procent vaker over de toonbank. Mensen lijken dus steeds mobieler te willen werken en de desktop lijkt langzaam uit de gratie te raken.

HP is nog altijd de grootste pc verkoper van Europa maar Acer is het afgelopen jaar een stuk dichterbij gekomen. Acer heeft duidelijk geprofiteerd van de onrust bij HP het afgelopen jaar waar verschillende CEO’s met afwijkende strategieën aan het roer stonden. Een ander bedrijf dat heeft geprofiteerd en flink is gegroeid is Asus, het heeft zelfs de 3e plaats van Dell weten af te pakken. Op plek 4 vinden we dan ook Dell en op plek 5 vinden we Lenovo.

Er komt echter een hele belangrijke periode aan die de markt ongetwijfeld weer op zijn kop gaat zetten. Windows 8 wordt binnenkort gelanceerd en dan worden er tientallen nieuwe ultrabooks en tablets verwacht. De vraag is welke fabrikanten hier het meest van gaan profiteren.