De verkoop van personal computers is in een jaar tijd flink afgenomen. Door de aanhoudende slechte economische situatie bleef de verwachte groei uit. Het afgelopen kwartaal werden in totaal 12,7 miljoen pc’s verkocht in West-Europa. Dat lijkt veel, maar is bijna 19 procent minder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen wisten fabrikanten 15,6 miljoen computers te verkopen.

Dat meldt onderzoeksbureau Gartner op basis van de laatste cijfers.

Zowel de zakelijke als particuliere gebruikers lieten het afweten afgelopen kwartaal. Vooral de verkoop van de laptop daalde, iets wat komt door de verminderde populariteit van de netbook. De verkoop van deze minilaptops halveerde in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden.

Gartner voorspelde dat met name de zakelijke markt flink meer computers zou kopen vanwege de migratie naar het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows 7. Echter, door de verslechterde economische situatie is dat uitgebleven. De verkoop op de zakelijke markt daalde met negen procent.

Consumenten kochten nog minder vaak pc’s en laptops als gevolg van de economische crisis. Zij kozen er massaal voor om de hand op de knip te houden en hun aankopen uit te stellen. De verkoop op de consumentenmarkt daalde met maar liefst 27 procent het afgelopen kwartaal.

In Frankrijk wisten computerfabrikanten voor het vierde achtereenvolgende kwartaal minder computers te verkopen. Daar daalde de verkoop met 17,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De computerverkoop in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland lieten eveneens een flinke daling zien van respectievelijk 15 procent en 13,3 procent.

Van alle leveranciers is Acer het hardst getroffen door de economische crisis. De omzet van deze computerfabrikant daalde met 44,6 procent. In plaats van marktleider staat Acer nu op de tweede plaats op de computermarkt, met een marktaandeel van 16,2 procent. In 2010 had Acer nog bijna een kwart (23,7 procent) van deze markt in handen.

Nu Acer noodgedwongen een stapje terug heeft moeten doen, is HP de grootste computerleverancier met een marktaandeel van 25,1 procent. Na HP en Acer volgen respectievelijk Dell (10,8 procent), ASUS (8,1 procent) en Apple (7 procent) als grootste computerleverancier in West-Europa.