3min

De rechtszaak tussen Apple en Samsung is weer een dag gevorderd. Apple heeft vandaag zijn laatste dag in de rechtszaal gehad om hun eisen te onderbouwen. Apple stelde op de laatste dag dat het 2 miljoen minder iPhones en iPads heeft verkocht doordat Samsung de Galaxy-smartphones in de winkel had liggen die teveel lijken op Apple-producten.

Apple zou 2 miljoen minder iPhone en iPads hebben verkocht door de gelijkenis tussen de Apple-producten en de Samsung Galaxy’s. Dit zou Apple in totaal zo’n 488,8 miljoen dollar hebben gekost. Dit beweerde een financiële expert van Apple genaamd Terry Musika. Musika is ingehuurd door Apple om met zijn 20-koppig tellend team de schade te berekenen die Apple heeft geleden door Samsung. Musika ontvangt 1,75 miljoen dollar voor deze berekening en onderbouwing.

Een onderbouwing die overigens niet echt overeind bleef, de advocaten van Samsung wisten genoeg argumenten en uitspraken te ontlokken bij Musika die zijn berekening onderuit haalde.

Musika had zijn berekening gebaseerd op die punten, de winst die Samsung heeft gemaakt, de licentiekosten van de patenten en de verliezen die Apple daardoor heeft gemaakt.

Musika gaf zelf al toe dat het moeilijk was om te berekenen hoeveel Samsung had omgezet en hoeveel winst het bedrijf had gemaakt op de Galaxy-producten. Om te beginnen gaat het in deze rechtszaal niet om alle Galaxy-producten maar om een deel. Daarnaast wordt een groot deel van de winst die Samsung in de VS maakt weggesluisd naar het hoofdkantoor in Korea om de Amerikaanse belasting te ontlopen. Iets wat de berekeningen er niet makkelijker op maakt.

De advocaten van Samsung hadden echter ook nog wat vragen aan Musika waar hij geen goed antwoord op had. Zo kon Musika niet uitleggen hoe hij tot dit bedrag was gekomen. Hoeveel patenten had Samsung bijvoorbeeld overtreden volgens Musika en hoeveel had hij per patent berekend als licentiekosten. Iets wat zeer belangrijk kan zijn bij de uitspraak als Samsung bijvoorbeeld slechts schuldig wordt bevonden aan het overtreden van één patent.

Ook wees de advocaat van Samsung erop dat Apple de iPhone 4 niet voldoende op voorraad had tijdens de lancering. Hierdoor kan Apple ook schade hebben opgelopen die dan nu in de schoenen van Samsung wordt geschoven.

De advocaat van Samsung wees ook nog even op de uitspraken van Boris Teksler een dag eerder. Teksler geeft leiding aan Apple’s patentafdeling. Hij zei een dag eerder tijdens een ondervraging door Samsung dat Apple een hogere prijs hanteert aan Samsung voor patenten dan het doet aan andere bedrijven.

De advocaten van Samsung vroegen daarna aan de rechter om de zaak te verwerpen omdat Apple in hun ogen niets had bewezen. Dit is een procedure die vrijwel standaard is in de rechtbank en de rechter ging hier dan ook niet in mee. Wel kreeg de advocaat van Samsung ruimte om in woorden zijn zorgen te uiten. Dit resulteerde erin dat de rechter besloot om drie Galaxy-toestellen niet langer mee te nemen in deze rechtszaak.