De grote rechtszaak in de Verenigde Staten tussen Apple en Samsung begint op een groot mediacircus uit te draaien. Beide partijen maken er een potje van en het geduld van de rechter is al menigmaal op de proef gesteld. Vooral Samsung heeft vandaag de grenzen opgezocht van het geduld van de rechter.

Het is de grootste rechtszaak tot op heden tussen de twee grote concurrenten op de smartphone en tabletmarkt. Apple eist een schadevergoeding van maar liefst 2,5 miljard dollar en een verkoopverbod voor 25 Samsung toestellen. Apple doet dit op basis van drie design patenten en twee technische patenten. Samsung is in deze zaak zowel de verdedigende als de aanvallende partij, want Samsung betwist inbreuk te maken op de door Apple aangedragen patenten maar eist van Apple dat het licenties afneemt op 3G-patenten van het bedrijf.

Samsung is namelijk al wat langer actief op de smartphones-markt en bezit enorm veel essentiële patenten die bijvoorbeeld nodig zijn om een 3G-verbinding mogelijk te maken. Samsung zou naar verluidt 14,40 dollar per verkocht toestel willen van Apple.

De rechtszaak is afgelopen maandag van start gegaan en zal ongetwijfeld enkele weken gaan duren. Het geduld van de rechter lijkt echter al bijna op te zijn. De rechter zou het liefste zien dat beide partijen een schikking treffen maar dat lijkt geen optie te zijn.

Het belangrijkste argument van Apple is dat Samsung het ontwerp van de iPhone heeft overgenomen en gebruikt voor zijn eigen toestellen. Het bewijs dat Samsung heeft om te laten zien dat dit niet het geval is, een prototype toestel met de naam F700, welke al bestond voordat de iPhone was aangekondigd is door de rechter uitgesloten. Samsung zou het bewijs van de F700 te laat hebben ingeleverd waardoor het geen deel mag uitmaken van de rechtszaak.

Inmiddels hebben de advocaten van Samsung al een keer of 10 de rechter verzocht dit besluit in heroverweging te nemen, iets wat de rechter vrij snel begon te irriteren. Toen de advocaten van Apple vervolgens de F700 op een slide lieten zien vroegen de advocaten van Samsung opnieuw of de F700 kon worden toegelaten tot de rechtszaak, omdat Apple nu de deur had geopend. De rechter verzocht de advocaat van Samsung direct om weer te gaan zitten, waarop de advocaat van Samsung zei: ‘Wat heeft deze rechtszaak dan voor zin?’, waarop de rechter de advocaat waarschuwde dat die uit moest kijken anders zou die bestraft worden.

Het toppunt was toen echter nog niet bereikt. Voor Samsung was het duidelijk dat het bewijs van de F700 niet zou meedoen in deze rechtszaak. Hierop besloot Samsung om het bewijs via een persbericht uit te sturen naar veel grote Amerikaanse media die er vervolgens weer over berichten. Samsung had daarbij gequote dat dit bewijs duidelijk laat zien dat Samsung geen ontwerpen van Apple heeft gestolen.

De rechter kreeg vervolgens lucht van de publicaties van de Amerikaanse media en riep de advocaat van Samsung op het matje om te vragen wie er verantwoordelijk is voor de verspreiding van dat persbericht. De jury mag namelijk niet van buitenaf beïnvloed worden. De rechter was hier alles behalve blij mee.

Samsung heeft dus al met regelmaat gebotst met de rechter. De vraag is natuurlijk hoe dit gaat uitpakken de komende weken. Het doet de spanningen in de rechtszaal in elk geval weinig goed dat deze vol zit met Amerikaanse journalisten die live verslag doen van het spektakel.