Na alle problemen rondom de Kaarten-applicatie van Apple die in iOS 6 geïntroduceerd werd, blijkt nu dat Apple niet verplicht was om de applicatie uit het besturingssysteem te halen, zoals eerder werd beweerd. Apple had nog 12 maanden een licentie lopen bij Google voor zijn Google Maps. Een meningsverschil tussen de twee bedrijven blijkt de oorzaak van het verwijderen van Maps.

Geruchten melden dat de reden voor het verwijderen van Google Maps uit het besturingssysteem iOS 6 van Apple was dat de licentie voor Google Maps verlopen zou zijn, dit blijkt niet waar te zijn. Apple had nog voor 12 maanden een licentie lopen om Google Maps in iOS te integreren.

Volgens bronnen bij AllThingsD waren de spanningen tussen Apple en Google te hoog opgelopen, vanwege de turn-by-turn functionaliteit die de Android Google Maps applicatie al geruime tijd heeft. iOS kreeg deze functie nooit, omdat turn-by-turn nooit onderdeel is geweest van de deal tussen Apple en Google. De ontbrekende functionaliteit zette iOS in een minder goede positie ten opzichte van Android. Google wilde daarentegen zijn turn-by-turn functies niet overdragen aan Apple omdat ze veel geld hebben moeten investeren in de techniek en ziet de functie als iets wat Android onderscheidt van iOS.

Ook melden de bronnen dat Google wel een aantal eisen had opgesteld waarmee ze alsnog een deal hadden kunnen sluiten voor turn-by-turn, Google wilde zijn naam terug zien in de applicatie of Google Latitude erin verwerken, in ruil voor turn-by-turn-functionaliteit. Apple ging hier niet mee akkoord. Toen de onderhandelingen vastliepen besloot Apple, dat al een tijdje bezig was met een eigen applicatie, Google Maps in zijn geheel te verwijderen uit het nieuwe iOS 6. Mogelijk had de nieuwe Kaarten-app van Apple pas bij een latere versie van iOS geïntroduceerd moeten worden, waardoor de dienst nog niet klaar was voor lancering.