Aandeelhouders kregen van de CEO van Microsoft te horen dat er een nieuw tijdperk is aangebroken in de wereld van Microsoft. Het Amerikaanse bedrijf staat op het punt om een nieuw besturingssysteem te lanceren, daarnaast zal het met de Surface-tablets de hardwaremarkt gaan betreden.

Steve Ballmer, CEO van Microsoft, geeft aan dat het de band die het bedrijf heeft met de OEM’s warm wil houden. Ballmer vertelt daarnaast dat Microsoft ook zelf hoogwaardige hardwareproducten in de markt wil zetten. De reden waarom Microsoft dit zou willen blijft echter onduidelijk, hij zei hierover: "Er zullen momenten komen dat we specifieke apparaten voor specifieken doelen zullen bouwen". Als dit specifieke doel het verhogen van hun winstmarge is, kan dit tot onvrede leiden bij de partners van Microsoft. Zij kunnen in dit geval kiezen om hun samenwerkingsverband met Microsoft te verbreken en over te stappen naar een nieuw besturingssysteem, hoewel er op dit moment weinig alternatieven zijn zit Microsoft waarschijnlijk niet te wachten op ontevreden partners. Daarom kan er van uit worden gegaan dat Microsoft met name voor ogen heeft om apparaten van hardwareproducenten naar een hoger niveau te tillen door zelf voorbeelden op de markt te zetten.

Terwijl Ballmer niet aangeeft of de Surface-serie een vervolg krijgt, lijkt het een veilige aanname te zijn dat wanneer de Surface-tablet een succes wordt, er meer Surface-producten zullen verschijnen. Ballmer gaf aan hoe Microsoft de toekomst ziet, vooral de functionaliteit van apparaten zal veel afwijken van wat nu de standaard is. Zo moet er gedacht worden aan een enorme toename van aanraakinterfaces, maar daarnaast ook handgebaren en spraakbesturing. Microsoft investeert hier al langer in, denk bijvoorbeeld aan de Kinect-technologie voor de Xbox 360 en de PC.

Ballmer wil wel duidelijk hebben dat het kloppend hart van Microsoft altijd het Windows-besturingssysteem zal zijn.