MegaUpload is ter ziele gedragen, maar een nakomeling staat desalniettemin om de hoek, zo wisten we al langer. Kim Dotcom, oprichter van MegaUpload, heeft vandaag meer informatie vrijgegeven over Mega, zoals de nieuwe dienst die nog dit jaar moet verschijnen zal gaan heten. Alle bestanden worden versleuteld opgeslagen, maar Mega krijgt niet de beschikking over de sleutels.

Mega wordt door Dotcom omschreven als een unieke tool waarmee het probleem rondom de onbetrouwbaarheid van cloudstorage opgelost moet worden. Daarnaast worden ook de privacyrechten van gebruikers verbeterd.

Critici verwachten echter dat Mega simpelweg een reïncarnatie gaat worden van MegaUpload, welke aangepast is op de wetten, terwijl het nog altijd een bruikbaar hulpmiddel voor piraterij zal blijven. Mega en MegaUpload hebben inderdaad met elkaar gemeen dat het eenvoudig is om bestanden te uploaden, maar volgens Dotcom is Mega de eerste dienst waarbij alle data ook versleuteld opgeslagen zal worden. Dit betekent dat bij inbeslagname van de servers geen data geopend kan worden door derden.

Voor de versleuteling zal Mega gebruik maken van het Advanced Encryption Standard-algoritme (AES). De gebruiker krijgt de beschikking over een tweede unieke sleutel voor zijn bestanden. Zodoende zijn alle bestanden dus voorzien van een sleutel, het is aan de gebruikers zelf om anderen al dan niet te voorzien van deze sleutel.

Het slimme aan deze uitwerking is dat Mega of anderen niets kunnen met de data van de gebruikers. Het is voor Mega zelfs niet mogelijk om te weten wat gebruikers uploaden, waardoor het ook geen enkele verantwoordelijkheid op zich kan nemen voor de data op de servers.