De nieuwe website van Kim Dotcom, de man achter MegaUpload, gaat vandaag live. Simpelweg genaamd Mega biedt de site aan iedereen 50 GB opslagruimte in de cloud.

De site wordt gehost in Nieuw-Zeeland en lijkt veel op andere clouddiensten, zoals Dropbox, Google Drive en WeTransfer. De interactie met Mega verloopt echter via de browser, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Dropbox.

Mega maakt gebruik van end-to-endversleuteling. Hiervoor wordt een 2048 bit RSA-sleutel gemaakt. Waarschijnlijk is deze sleutel bedoeld zodat Kim Dotcom niet in dezelfde situatie als bij MegaUpload terechtkomt, waarbij hij opgepakt werd vanwege illegaal materiaal op zijn website MegaUpload.

Nu kan dus niemand meekijken met wat er op de site wordt geüpload, waaronder zelfs Dotcom niet. De site kan echter net zo gebruikt worden als MegaUpload. Een uploader kan namelijk naast de downloadlink ook de RSA-sleutel meegeven. Hierdoor kan iedereen het bestand downloaden, maar kan Kim Dotcom niet aansprakelijk worden gehouden voor de inhoud, omdat hij daar geen weet van heeft.

Op de site staat: "Als eerste een waarschuwing: de cryptografische beveiliging van je bestanden hangt af van hoe beveiligd de gerelateerde encryptiesleutels worden bewaard", zo schrijft de site. "Zorg ervoor dat je ze alleen via beschermde kanalen verstuurt! Via standaard-e-mail is bijvoorbeeld niet voldoende. Met dat in gedachte, selecteer een of meerdere bestanden in je bestandsbeheerder, klik er met de rechtermuisknop op en kies voor ‘Link aanmaken’. Een dialoogvenster met een openbare link naar de geselecteerde bestanden wordt aangemaakt. Je kan ervoor kiezen elke link en sleutel apart of ze als een enkele combolink te exporteren."

De website heeft zowel een gratis als betaalde variant. Gebruikers die gratis van de dienst gebruik maken krijgen 50 GB aan opslag, wat minder is dan de eerst beloofde 200 GB. Met een Pro-account die aangeschaft kan worden voor 10 euro per maand wordt 500 GB opslagruimte verkregen, met Pro II voor 20 euro per maand 2 TB aan opslag en met Pro III 4 TB aan opslag, tegen een prijs van 30 euro per maand.

De site gaat waarschijnlijk vroeg in de avond live en is hier te bezoeken.