1 min

In een langslepende zaak rondom Megaupload heeft Kim Dotcom een belangrijke overwinning geboekt: hij krijgt alle data van de website terug in handen. Het gerechtshof van Nieuw-Zeeland heeft hiertoe besloten.

De autoriteiten hebben de data van Megaupload op onrechtmatige manier bemachtigd en daarom moet alles worden afgestaan. Wat de autoriteiten hebben misdaan is echter niet duidelijk. Krap die jaar geleden werd Megaupload plots offline gehaald nadat de autoriteiten de boel offline haalden vanwege verdenkingen betreffende illegaal materiaal op de servers van de dienst.

De in beslag genomen data betreft dus data van gebruikers, dankzij deze overwinning zou Dotcom op termijn in staat kunnen zijn om gebruikers hun data terug te geven. Hoewel een deel van de geplaatste gegevens ongetwijfeld illegaal was, zijn er ook schrijnende voorbeelden van mensen die niks fout deden met Megaupload.

Kim Dotcom en consorten werden destijds door de autoriteiten in de boeien geslagen in opdracht van de Verenigde Staten. Dat land eiste de uitlevering van de verdachten, maar daar is het tot op heden niet van gekomen. In 2015 zal een rechtszaak dienen over het uitleveringsverzoek.

Sinds het opheffen van Megaupload is Kim Dotcom aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een nieuwe opslagdienst die in 2012 werd gelanceerd en de naam Mega draagt. Met Mega kunnen gebruikers ongeveer hetzelfde doen als voorheen met Megaupload het geval was, maar de data wordt wel beter versleuteld. Dotcom heeft ook plannen voor andersoortige diensten.