Bounce-patent van Apple ongeldig verklaard

Het rubber-banding patent van Apple, waarbij een lijst aan het begin en einde nog een stukje door kan scrollen en uiteindelijk terugspringt bij het loslaten, is tijdelijk ongeldig verklaard door het Amerikaanse patentbureau. Apple wist mede dankzij dit patent een grote rechtszaak tegen Samsung te winnen, Samsung vraagt daarom al om het ongeldig verklaren van die uitslag.

Volgens het Amerikaanse patentbureau is het niet bewezen dat Apple’s patentaanvraag destijds een idee beschreef dat nieuw was. Hoe het komt dat het patentbureau hier nu mee komt is onduidelijk, het patent werd immers al in 2008 goedgekeurd. Het patent is tijdelijk ongeldig verklaard, wat inhoudt dat Apple wel de kans krijgt om bewijs aan te dragen dat het recht heeft op de toekenning van het patent.

Samsung heeft de beslissing van het patentbureau inmiddels als bewijs aangeleverd om het besluit van de jury in de patentzaak tegen Apple ongeldig te laten verklaren. De jury besloot dat Samsung inbreuk maakte op patenten van Apple en het inmiddels ongeldige patent was één van de zaken die Samsung geschonden zou hebben. De jury besloot naar aanleiding van deze schendingen om Samsung een boete van 1,05 miljard dollar op te leggen.

Apple wist aan de hand van hetzelfde patent ook in Duitsland een grote overwinning te boeken op Motorola.

Bron:FOSS Patents