2min

Apple heeft een flinke tegenvaller te verwerken, het Amerikaanse patentbureau heeft een designpatent van het bedrijf uit Cupertino ongeldig verklaard. Het gaat om een ontwerp van de iPhone met een glasplaat aan de voorkant met daarin een speaker en homeknop verwerkt. Het patent is ongeldig verklaard omdat Apple heeft gesjoemeld met een ingangsdatum van twee andere patenten.

Patent D618.677 is door het Amerikaanse patentbureau ongeldig verklaard, een patent dat voor Apple enorm belangrijk is want het is een cruciaal onderdeel van de rechtszaken die het voert en heeft gevoerd met concurrent Samsung. Het Amerikaanse patentbureau is van mening dat Apple dit patent onterecht toegewezen heeft gekregen, dat heeft een speciale commissie bepaald. De commissie heeft met een voorlopige uitspraak het patent geschrapt, maar de definitieve uitspraak moet nog volgen.

Apple heeft het patent in juni 2010 ingediend en verwezen naar twee gelijkwaardige patenten die in 2007 zijn ingediend door het bedrijf. Die verwijzing heeft de doorslag gegeven om het patent toe te kennen, maar volgens de commissie is die verwijzing niet correct en zijn er voor juni 2010 al gelijkwaardige patenten ingediend door LG en Sharp. Het patent van Apple moet dan ook worden geschrapt aldus de commissie.

Apple vs Samsung

Het schrappen van het designpatent van de iPhone heeft mogelijk grote gevolgen voor de rechtszaak tussen Apple en Samsung. Het patent is inzet in een grote rechtszaak tussen de twee techgiganten. Eerder werd Samsung veroordeeld tot het betalen van 930 miljoen dollar, vervolgens werd de boete verlaagd tot 548 miljoen dollar, waarop Samsung eiste dat de zaak werd overgedaan. Daar is de rechter niet in meegegaan, Samsung heeft nu de keuze om 548 miljoen dollar aan Apple te betalen of in hoger beroep te gaan bij de Surpreme Court, dat is het hoogste rechtsorgaan in de Verenigde Staten.

Of Samsung bereidt is naar de hoogste rechtbank te stappen is nog onduidelijk, dat heeft het bedrijf momenteel in overweging. Met het schrappen van het designpatent maakt het bedrijf in elk geval wel meer kans.